+381601423057
+381628639228

MFOUR doo

Mike Curcica, BARAJEVO
11000 BEOGRAD,SRBIJA

SAVET KUPCIMA

Postovani kupci / Partneri

       Ovde nece biti puno reci o tome kolika je prednost PVC stolarije pre svega u stednji energije a uz cenu koja je sada pristupacna za svaciji dzep.Ovde je pre svega zelimo da Vam ukazemo kroz par osnovnih saveta kako da odaberete pravog proizvodjaca i da budete sigurni da cete za Vas novac dobiti kvalitet.Svedoci smo da na trzistu danas u ovoj oblasti je velika i raznolika ponuda PVC i AL stolarije, razlicitih proizvodjaca, pre svega razlicitih i mnogobrojnih profila od kojih se stolarija izradjuje. Ovo u mnogome, a vrlo cesto zbunjuje kupce i cini ih neodlucnim pa cak i dovodi da odustanu od kupovine, preplavljeni morem informacija. Ovo svakako pogorsava i cinjenica da je naizgled ovo vrlo profitabilna oblast, te i mnogi ne kvalifikovani "majstori" na neprofesionalan nacin i bez mnogo znanja pokusavaju da se probiju na trzistu, te svojim "savetima" dodatno dezorjentisu kupca. Da bi ste sve ovo izbegli i bili sigurni da cete za svoj novac dobiti kvalitet bilo da ste kupac ili investitor u prilici smo da Vam ovde, na osnovu dugogodisnje prakse ukazemo na par stvari koje bi ste morali da znate kakao bi ste bili sigurni da cete dobiti kvalitet.

     Prvu i osnovnu stvar, kada je pre svega PVC stolarija u pitanju, treba znati da njenu funkcionalnost ( dihtovanje, otvaranje i sl.) i dugotrajnost, pre svega, diktira sam proces proizvodnje, proces prerade profila. Paznja sa kojom se delovi PVC prozora/vrata sklapaju tokom same proizvodnje je od izuzetnog znacaja. Tokom proizvodnog procesa ne sme se izostaviti nijedan bitan element stolarije, ma koliko on bio mali i mozda obicnom korisniku nevidljiv ( kondenz otvor, zalivanje stakla, delovi okova i sl.). Samo ovako pazljivo i precizno sklopljen prozor obezbedice Vam da prozor dobro dihtuje i dugo traje. Ovde bih se narocito osvrnuo na tzv, metalno ojacanje koje je sastavni deo PVC profila. Naime, unutar PVC profila od kojih se stolarija sastavlja ubacuje se metalno ojacanje koje daje dodatnu stabilnost i cvrstocu PVC-u. Iz nepoznatog razloga ( mozda zbog minimalne ustede ), vrlo cesto, proizvodjaci nedovoljno ili u potpunosti ne stavljaju ovo metalno ojacanje. Ovo dovodi vremenom do krivljenja stolarije, uvijanja pod razlicitim vremenskim uslovima te do teskog zatvaranja, ne dihtovanja i sl. Da li Vasa stolarija sadrzi i u kojoj meri metalno ojacanje mozete zakljuciti pregledom pre montaze. SAVET:To se utvrdjuje na osnovu vijaka koji se na stoku i krilu vide, a koji vezuju PVC i metalno ojacanje. Samo tamo gde je tokom cele duzine strane vidljiv vijak znak je da je celik ubacen unutrar PVC-a po normama predvidjenim za to.  Najcesca greska kupaca se i pravi u tome sto cesto insistiraju na vrsti materijala, broju komora, zemlji porekla a ne na sam kvalitet izrade.U praksi se cesto pokazalo da PVC stolarija od istog tipa materijala a  proizvedena u razlicitim radionicama definitivno nema isti kvalitet i funkcionalnost.

         Druga i bitna stvar, kada je funkcionalnost i trajnost PVC stolarije u pitanju, je svakako montaza iste. Zbog specificnosti PVC-a izuzetno je bitno da se montaza izvrsi na za to propisan nacin. Nestrucna montaza ce svakako dovesti do uvrtanja PVC stolarije, njenog krivljenja i gubljenja geometrije koja je predvidjena i koja pruza njen nesmetani rad. Ovo svakako dovodi da stolarija pre svega ne dihtuje dobro, teskoce u rukovanju i sl.

SAVET: Gore smo naveli samo par osnovnih stvari o kojima treba voditi racuna kada je u PVC stolarija u pitanju a koji uticu na njen kvalitat. Pored,toga jos citav niz "sitnica" prilikom proizvodnje i montaze uticu da Vasa stolarija radi ispravno i dugotrajno a pre svega da Vam ustedi znatne kolicine energije-novca sto je i njena primarna svrha. Stoga mozemo Vam reci da nemojte previse da obracate paznju na broj komora, zemlju porekla i sl. jer u praksi su to materijali pribliznih svojstava i svi su u kvalitetu propisanom za ovu oblast, sa odredjenim sertifikatima. Ono sto je bitno je da se dobro informisete kada birate proizvodjaca o njegovim preporukama, do sada uradjenim poslovima jer to Vam je jedina garancija da ce te dobiti kvalitet.  

ONO STO KAO KUPAC, TAKODJE, TREBA DA IMATE U VIDU A TO JE DA U MORU TEHNICKIH RESENJA I NOVIH STVARI NA TRZISTU NAROCITO TREBA VODITI RACUNA O ODNOSU CENE I EFEKTA KOJI DOBIJATE ZA VAS NOVAC. TAKO NPR. INSISTIRANJE NA PROFIL OD VISE KOMORA, TIP ROLETNE, ROLO KOMARNIK, KONCEPT STOLARTIJE, BROJ KRILA, TIP STAKLA, BROJ SLOJEVA STAKLA I SL. CESTO POVECAVA EFIKASNOST VASE STOLARIJE ZA NEZNATNIH PAR PROCENATA U ODNOSU NA STANDARDNA RESENJA DOK U FINANSIJSKOM SMISLU SVE NAVEDENO MOZE POVECATI U STARTU ZNACAJNO VASE IZDATKE. SHODNO GORE NAVEDENOM JASNO SE MOZE UOCITI NESKLAD IZMEDJU ONOGA STO VI PLACATE I EFEKTA KOJI REALNO DOBIJATE. NE DOPUSTITE SEBI DA PLACATE REKLAMU, BREND I "MODU" , VEC PREMA REALNIM POTREBAMA, POTREBAMA PROSTORA I SL. JER OD PROZORA I VRATA NE TREBA PRAVITI "NAUKU" .NJIHOVA OSNOVNA FUNKCIJA JE DA DOBRO DIHTUJU I DUGO DA TRAJU A ZA TO UVEK IMA RESENJA KOJA MANJE KOSTAJU. 

 

POGLEDAJTE ISKUSTVA NASIH KUPACA I PARTNERA, DODATNA OBJASNJENJA VEZANO ZA TO KAKO DA PREPOZNATE KVALIITET I ODLUCITE SE ZA PRAVOG PROIZVODJACA. POSETITE NAS FAQ I MOZDA BAS TAMO PRONADJETE VAS PROBLEM.  

 

VRH STRANE

NE ZABORAVITE DA POGLEDATE STA SMO VAM NOVO SPREMILI